Friday, March 6, 2009

physically mentally problematosys

Arghh! Big problem!

Around this two days I have some business at the Kokurikulum Room at Cubic ~ LoL... For the trip to Putrajaya of course. Ha ha =D. Jadi ada la aku ternampak benda best sewaktu berada di bilik tersebut... Ia ialah... ALAT PENIMBANG BERAT BADAN!!! ( dengan nada Doraemon )

Dengan segala hormatnya aku pon meletakkan la segala barang berat dari tubuh badan aku seperti dompet dan kunci ~ Guess what? Berat aku 70kg @_@ Badan mcm ni pun 70?! Arghhh!!

Dulu waktu aku tak berat. waktu 45-55kb dulu, aku plan nak naekkan badan ke mybe 60kg ~ Maklumlah nak seimbangkan BMI... Jadi datang ke melaka ni aku rajin sgt makan benda2 berat tak tgk masa >.<>.< Wow!!

Aku kira BMI aku baru tadi, dan mendapat tau BMI aku skrg ==>overweight<== Arghh, aku culture shock sbb biasanya aku di bawah standard berat, dan sekarang ada kat atas plak? sekali lagi >.< SHOCKKK!

Smpai ada kwn aku siap tanya " Kau rasa kau gemuk ke?" ~ Sebenarnya tujuan aku byk mkn sepanjang 3 bulan ni nak membesarkan badan ( biar berlemak sikit... Sedap sikit badan )... Sekali jadi lebih dari jangkaan la =_="

Aku sekarang mengambil langkah berjaga-jaga untuk menurunkan kembali ke standard asal. Kawan aku bagi tips antaranya berikut :

  • Makan nasi sekali sahaja sehari
  • Minum banyak air
  • Bersukan
Terus terang, yang part last tu susah! Ha ha ha! Tapi dua point atas sedang diamalkan >.< Aku skrg mkn nasi sekali sehari ( tapi kaw kaw la makan... psal sekali je ) dan masa2 lain seperti malam dan petang, aku makan je roti2 gardenia dan sewaktu dengannya tu... Doa-doa usaha ni boleh membantu ~

Baiklah, abg berat chow dulu, ha ha ha

No comments: