Thursday, May 14, 2009

Go B.O! & Fam Probs

---- Go B.O! section ----






I juz found that on the internet, that was very nice... very artistic and meaningful ^_^. I'm not a die hard fan of Barack Obama, juz I'm hoping he could bring some change to US, and change how the world turns out right now. The last president was juz a war addict and that was really2 wring. Anyway, here's the lyric (or should i say the content of the speech?) :

It was a creed written into the founding documents that declared the destiny of a nation.

Yes we can.

It was whispered by slaves and abolitionists as they blazed a trail toward freedom.

Yes we can.

It was sung by immigrants as they struck out from distant shores and pioneers who pushed westward against an unforgiving wilderness.

Yes we can.

It was the call of workers who organized; women who reached for the ballots; a President who chose the moon as our new frontier; and a King who took us to the mountaintop and pointed the way to the Promised Land.

Yes we can to justice and equality.

Yes we can to opportunity and prosperity.

Yes we can heal this nation.

Yes we can repair this world.

Yes we can.

We know the battle ahead will be long, but always remember that no matter what obstacles stand in our way, nothing can stand in the way of the power of millions of voices calling for change.

We have been told we cannot do this by a chorus of cynics...they will only grow louder and more dissonant ........... We've been asked to pause for a reality check. We've been warned against offering the people of this nation false hope.

But in the unlikely story that is America, there has never been anything false about hope.

Now the hopes of the little girl who goes to a crumbling school in Dillon are the same as the dreams of the boy who learns on the streets of LA; we will remember that there is something happening in America; that we are not as divided as our politics suggests; that we are one people; we are one nation; and together, we will begin the next great chapter in the American story with three words that will ring from coast to coast; from sea to shining sea --

Yes. We. Can.

---- Fam Probs ----

Arghhh! Ini ialah untuk melepaskan stress aku terhadap ayah aku (lol) ~ Aku tak tau la keluarga korang yang lain cemana tapi keluarga aku agak kucar kacir sedikit. Ayah aku ni strict, dia banyak memandang semua yang aku buat salah, satu pun tak ada yang betul (cis!) dan setiap kali aku balik rumah untuk cuti semester memang menyakitkan hati kerana aku akan rasa DOWN TO EARTH sebab aku x mampu buat apa-apa. Beliau (ayah aku) mempunyai expectation yang tinggi terhadap aku (sbb abang besar...) dan memang pressure sangat2!~

Tadi aku cuba untuk membawa bercerita tentang kawan2 internet yang aku dapat sepanjang 2 tahun bersama dengan komuniti MP3JAPAN yang agak baik itu. Ayah aku (seperti jangkaan) mula memberikan sesi ceramah yang agak menyakitkan telinga berkenaan cara aku memilih kawan (lagi2 kawan2 yg kita dapat di internet) dan sepertimana yang kita semua pun tahu... Membuat kawan di internet ialah sangattttt berbahaya, kerana banyak benda buruk boleh terjadi. Buat kawan di internet pun sebenarnya sama macam membuat kawan di dunia realiti. Cuma kita mesti pandai memilih kawan dari sudut yang lain. Kita mesti perhati dan tengok cemana jenis chattingnya, apa topik2 kegemarannya, dan bagaimana dia memberi reaksi tentang sesuatu kejadian. Memang kita boleh menipu perwatakan di internet, tetapi biasanya ia tak kekal/kukuh dengan lama (setahu aku la)

Ayah aku marah2 kenapa aku sanggup mempercayai dengan baik kawan2 internet yang dijumpai itu, dan bagi aku sebabnya senang sahaja... Persahabatan ini tak nampak dengan kemewahan ataupun harta benda tapi ia dapat dilihat dengan pengorbanan seseorang (kan?) Aku mengaku la yang aku seorang yang kurang sosial dengan orang2 lain (yeah, its true) dan memang susah nak carik kawan. Tapi at the same time, aku dapat rasa ini memang salah parenting skills dari parent aku (sorri). Aku dibesarkan dengan pemikiran kematangan paksaan dan ini memang satu salah masalah yang besar (aku rasa) dan sampai sekarang aku masih tak matang2 (kot) Andainya kalaulah aku dibebaskan dari ke"skema"an dari sekolah rendah, aku rasa aku tak jadik macam ni kot.

Bapa aku blablablabla pasal cemana pendirian aku, dan aku tahulah yang dia belajar psikologi remaja (daaa) dan aku tahu pemikiran aku masih tahap remaja tapi... Please give some space for myself. Aku rasa ada dua sebab kenapa remaja jadi hancur. FIRST : Kurang didikan agama dari tahap kekeluargaan diorg dan SECOND : Diorg terlalu dikongkong smpaikan remaja tu nak lari dari diorg. Aku rasa aku aku di sebab ke-SECOND tapi parent aku masih beruntung aku x la serosak yang mereka sangkakan. Aku ada masalah dengan merayau ( aku biasa ke KL kan? Sorry buat encik Ketam di Melaka psal aku jarang2 jalan kat negeri ko ) dan ada masalah dengan perbelanjaan ( Semester lepas aku gila mainan, kali ni gila beli makanan la plak ) dan atas sebab2 itu ~ Aku cuba yang terbaiknya untuk make good use of this weakness of mine. Aku merayau sambil cari pengalaman merantau (yang aku kurang master) dan untuk tambah keyakinan diri yang agak lack ini ( aku kat rumah mesti jadi macam anak dara... Pemalu ~ Secretive ~ and things like that sebab of my father ) and for the makanan problem... Psal nak membesar (kot)

Aku takleh la neglect yang aku ni perfect psal aku banyak kekurangan, lagi2 pasal belajar dan akedemik. Kepala aku bukan tak boleh terima, tapi aku just memang ada sedikit less interest (kalau bapa aku baca ni, mmg sah dia kecewa) ~ Namun begitu, aku cuba yang terbaik dalam bidang yang aku suka (which is in practical) aku suka2 sgt buat2 coding, buat2 program psal itu antara bebenda yang aku suka dan suka dan suka. Bukan nak cakap aku almighty dalam coding, biasa-biasa je tapi aku cuma lebih cepat tangkap dalam bidang coding pengcodingan daripada teori (mcm nak nangis je mmbaca)

Ok la ~ Thats all for now (mungkin tambah lagi kalau ada yang terfikir - :P )

Assalamualaikum... YES WE CAN!


No comments: