Sunday, May 10, 2009

Muzik Indie : Baik atau buruk?

Assalamualaikum ~ This is aku akan cuba posting yang kemelayuan sedikit ^^'

Semua pon tau, skrg muzik indie dah berleluasa ~ Tak kira remaja lelaki mahupun perempuan. Dan mmg dah tak boleh dikawal. Cakap je kat dalam Malaysia pon banyak. Tapi antara yang paling feymes ialah Hujan la... Memang kegilaan ramai. Diorg mula kedengaran kat corong2 radio sebagai band yang ala-ala Indonesia, dan serius aku pon terkejut bila tau ni mmg produk local (hahaha!)

Fyi, aku tak pernah mendalami genre indie sgt, kecuali lagu2 yang betul2 bererti je (sori peminat Indie semua) dan frankly, aku pon tak tahu cemana nak mengistilahkan sesebuah band tu INDIE, melainkan diorg yg memberitahu public mereka ialah indie ^_^

Pengaruh indie skrg dh "merasuk" pelbagai lapisan masyarakat tapi buat yang hanya meminati muzik dan tidak mengikut trend diorg, korang dapat respek aku ^^ (after all, music is global) Pemakaian ala-ala indie skrg dh byk boleh tgk kat semua tempat sekarang, dan ya kita pernah melihat ini satu masa dahulu - di waktu muzik2 punk, skinhead, dan rock dahulu feymes. Mmg banyak jenis cara pemakaian kat bandar... Aku pun blur (hahaha)

In the bright side? Industri muzik Malaysia semakin berkembang dengan pesatnya. Wujudnya kumpulan2 yang mampu mencerahkan industri dengan kepelbagaian muzik yang mereka bawa, dan menaikkan lagi persaingan industri kita yang agak perlahan beberapa tahun ini (mungkin kot) disebabkan oleh kemasukan kumpulan2 indonesia yang mula mendapat peminat setia di Malaysia juga. Masa untuk local rules again!

Ok, aku dah out of idea nak menulis apa-apa ~ =_=" psal indie ni bukan bidang aku tapi andainya korang peminat indie, bolehlah melawat blog teman secourse aku di Uni ni yang bernama Wan, kerana dia memang peminat indie band =) dan andaikata korang x minat indie, silakan melawat link utube ni (psal lagu ni memang halfly betul - tak dinafikan)

Assalamualaikum ^_^

No comments: